6 Kasım 2017 Pazartesi

Güneşi battıktan sonra teleskopla bile niye göremiyoruz?



Örneğin Ankara’da yaşıyorsunuz. Aylardan Kasım ve akşam 17:30 sularında romantik duygular eşliğinde Güneşin batışını izliyorsunuz. Uzaklaştı uzaklaştı ve kayboldu... Öyle ki artık teleskopla bile görünmüyor. Koskoca ışık topu olan Güneş teleskopla bile görünmediğine göre Dünya anlatıldığı gibi küre olmalı ve Güneş de artık göremeyeceğiniz şekilde batmış olmalı değil mi? Değil işte :)

Güneşin hareket ettiği Düz Dünyada, siz Ankara’da tam o Güneş’in batışına ait romantik duyguları yaşarken o esnada HANGİ ÜLKE tam öğlen saatini yaşıyorsa Güneş o bölgenin tepesinden geçiyor deriz. Buna göre bulduğumuz coğrafya Brezilya’nın doğu şehirleri mesela en bilindik olan Rio de Jenario civarı oluyor. Evet siz Ankara’da Güneş’i son son görüp o sırada Güneş'e veda ederken Rio de Jenario’da insanlar öğlen sıcağını yaşıyorlar çünkü Güneş tam tepelerinde ;)

Pekala artık Güneş gibi kocaman bir ışık kaynağını battıktan sonra niye teleskopla göremiyoruz diye negatif düşünmek yerine, Güneş’i taaaa Brezilya semalarına giriş yapana kadar gözlemleyebiliyoruz diye tebessüm etmeliyiz belki de :) 
Artık o battığı noktadan sonrasını niye göremediğimizi uzaklık ve perspektifle + atmosferik sebeplerle + Güneşin uzaklaşması sonucu ışık kırılmalarının da değişimiyle açıklayabiliriz. Tıpkı Ankara’dan teleskopla Everest tepesini görememek gibi veya Güney kutup ülkelerinden görülen yıldızları ülkemizden görememek gibi..

Aşağıdaki video bu konuya ışık tutacaktır, sadece 3 dakika üşenmeyin izleyin *_*


Hiç yorum yok: