17 Kasım 2017 Cuma

Dünya Düz ise Kenarı Nerede ve Niçin Aşağıya Düşenler Olmuyor ?


Düz Dünya modeline göre “kenardan aşağı düşmek” gibi bir durum sözkonusu değil.
Bu noktada öncelikle, diğer gezegenler ve yıldızlarla birlikte uzay boşluğunda olduğumuz fikrini çöpe atmamız gerekiyor. Konuyla ilk tanıştığınızda uzayın içinde düz bir dünya hayal edip çok saçma bulabilirsiniz (bize göre de saçma olurdu) Fakat öyle bir dünya yok :)

Big Bang dedikleri büyük patlama sonucu etrafa saçılan yıldızlar, galaksiler yok. Ve bizler birer yıldız tozu değiliz. Güneş, Ay ve yıldızlardan oluşan gökyüzü dünyanın tavanı oluyor. Ayak bastığımız yer ise dünyanın zemini..  
Kısaca gökler ve yer (arz) var ve dolayısıyla biz gökte –uzayda- bir yerde değiliz e doğal olarak zaten zeminde olduğumuz için “aşağıya düşmek” gibi bir durum sözkonusu değil.

Peki bu düz ve hareketsiz olan zeminin bir sınırı var mı ? Cevabı %100 bilemesek de Dünyanın etrafının büyük bir buz duvarıyla çevrili olduğunu ve kenarın bu duvarın ardında olduğunu düşünüyoruz. Buz duvarı deyince, izleyenlerin zihninde Game of Thrones dizisinin canlanması olası. Daenerys Targaryen de hoş bir karakter aslında :) Nerede kalmıştık, küre dünyada bize bir kıta olarak anlatılan Antarktika’nın aslında bu bahsettiğimiz buz duvarı olması ve dünyanın çevresini sarmış olması olası. Tabii böyle düşünmemizde Game of Thrones dizisini kaynak göstermeyeceğiz. Fakat belki Birleşmiş Milletler amblemini kaynaklardan biri olarak gösterebiliriz. Çok ilginçtir BM logosunda en yaygın olarak kullanılan düz dünya haritasını görüyoruz ve bu haritada dünyanın etrafını saran yapraklar da akıllara yaprak sarmasını get tamam ciddileşiyorum. Dünyanın çevresinin hem yukarıdan hem de kenarlardan bir kubbe ile sarılı olduğu (muhtemelen korunduğu) düşünülüyor.

Madem dünya düz ve kenarı Antarktika buzulu ise neden kimse oraya gidip bunu ıspatlayamıyor derseniz karşımıza bir sürü devletin imzaladığı Antarktika Anlaşması çıkıyor. Evet imkanlarınız yeterliyse Antarktika’ya gidebilirsiniz fakat orada bir sürü yasak var örneğin çevreyi görmek istiyorum deyip drone uçurumazsınız. Hep bize sorular soruyorsunuz, bu sefer de küre dünyanın efendilerine sorun bakalım uçurduğunuz drone yanlışlıkla bir penguenin kafasına düşmesi gibi küçük bir ihtimal dışında bu son derece ıssız topraklarda acaba drone uçurmak niçin sakıncalı görülsün ki ve buna benzer düzinelerce başka yasaklar niçin olsun ki..? (Penguenlere yaklaşmak yasak, gittiğiniz gemi dışında o coğrafyaya tuvaletinizi yapmak yasak, oradan herhangi bir şeyi hatıra olarak evinize götürmek yasak vb)

Aşağıya LightAroundtheMoon kanalında yayınlanmış bir videoya ait yaklaşık 10 dakikalık bir bölümü paylaşıyorum. Bu videoda iki usta gemicinin farklı zamanlarda buz duvarını aşmak için yüzbinlerce km yol katettiklerini (yani küreye göre Antarktika kıtasının çevresini birkaç defa turlamak demek oluyor) ve ABD’li bir Amiralin o coğrafyaya ait çok ilginç sözlerini bulabilirsiniz ki bize göre bu amiral dünyanın kenarını ve kubbeyi keşfetmiş olabilir.

İyi seyirler..


Hiç yorum yok: