11 Kasım 2017 Cumartesi

Gemilerin denizde uzaklaştıkça kaybolması kürenin kanıtı değil mi?


Değil *_*
Herhalde bu en sık duyduğumuz küre dünya “kanıtlarından” biri olsa gerek. Sahilden ileriye doğru bizden uzaklaşan bir gemiye bakınca bir süre sonra yavaş yavaş kaybolduğunu gözlemleriz. Bunun sebebi dünyanın eğimiyle ilgili değil, gözün görme limiti ve perspektifle ilgilidir.

O gemi uzaklaşıp gözünüzde küçülüp kaybolurken omzunuzda evcil bir kartal olduğunu düşünün. Eğer kartal ile konuşabilseydiniz ve ona gayet bilimsel bir edayla “bak gemi eğim nedeniyle kayboldu” deseydiniz muhtemelen gahahaha diye gülüp “mal mısın koskoca gemiyi göremiyon mu” diyecekti. Bunun için evcil ve konuşan bir kartala ihtiyacınız yok. İyi bir teleskop da aynı işi görebilir ve kaybolan geminin görüntüsünü size geri getirebilir. 

Bu kez geminin daha da uzaklaşması gerektiğini savunan küreciler olacaktır. Evet 15 km uzaklıktan sonra gemiyi teleskopla bile görmek güçleşir fakat bunun sebebi de eğim değildir. Şöyle açıklayalım; ileriye doğru giden gemimiz kuzey yönüne gidiyor olsun. Sağ tarafımız doğu, sol tarafımız batı... Eğer kuzey yönünde 15 km gidince eğimi anlayabiliyorsak, denize doğu-batı yönlerinden bakarak da eğimi anlayabilmeliyiz. Çünkü küre üzerinde eğim varsa tek yönlü olmayacaktır. Deniz manzaralı bir tepeye çıkıp, denizin görebildiğiniz en sol bölümünden görebildiğiniz en sağ bölümüne kadar gözünüzle bir tarama yaparsanız (tabii nereden hangi uzaklıktan denize baktığınıza göre değişmekle birlikte) 15 km den çook daha fazla bir mesafeyi gözlerinizle taramış olacaksınız. Bunun için deniz manzaralı tepeye çıkmanıza bile gerek yok internette uzaklardan çekilmiş deniz manzaralarına baksanız da olur. Peki 15 km de kuzey yönlü eğim varsa 15 km den çok daha fazla uzunlukta doğu-batı yönünde eğim görebiliyor musunuz ? Bence hiç zahmet etmeyin cevabı zaten biliyorsunuz. Denize sol-sağ yönlü baktığımızda daima karşımızda düz bir ufuk görürüz. Soldan sağa doğru hareket eden gemilerin de yukarı çıkıp sonra aşağıya indiğini görmeyiz..

Ve siz doğu-batı yönlü bakınca eğimi göremeyişimizi “işte dünya çok büyük bu kadarcık denizde eğimi görememek normal deyip, sonra kuzey yönlü –ileriye doğru- uzaklaşan bir geminin yavaşça kaybolmasına “aha kanıt işte bak eğim” derseniz bu yaptığınız tek kelimeyle ÇELİŞKİ olur.

Neyse... O gemi bir gün gelecek *_*


Hiç yorum yok: